Új játék, új kihívások. Nyomozd ki, hogy milyen lesz

Egyre több olyan játék van, ahol mi lehetünk a rosszfiúk akik, így vagy úgy de megszegik a törvényt a céljaik elérése érdekében. Az egyik leghíresebb ilyen játék egyértelműen az Assassin’s Creed. Ebben a játékban bérgyilkosok bőrébe bújhatunk, akik ugyan a történet szempontjából a jó oldalt képviselik, mégis ehhez rengeteg gyilkosságon, betörésen és bajkeverésen keresztül vezet az út. Szintén népszerű a Maffia sorozat is bűntetteinket még a nagyobb jó sem igazolja. Egyszerűen végre kell hajtanunk, amit felsőbb utasításra kapunk és az alvilág egyik legbefolyásosabb urává válnunk. Persze itt kissé jobban meg kell válogatnunk a döntéseinket, minta GTA-ban ahol aztán végképp a bűnözésé a főszerep. Valószínűleg azért vonzzák az emberek tömegeit ezek a játékok, mert megtehetik benne azt, amit egyébként a valóságban nem. Bennem azonban megfogalmazódott a gondolat, hogy mi lenne, ha szerepet cserélnénk. Milyen lenne, ha nem a bűnözők hősei lennénk, hanem a jófiúké. Mondjuk ne legyünk a rendőrség tagjai, mert az nem biztos, hogy annyira nagy tömegeket vonzana, de képzeljük el, hogy mekkora élmény lenne, ha kivételesen egy magánnyomozó bőrébe bújhatnánk.

Tudom több olyan játék is van, ahol különböző bűnügyeket oldhatunk meg híres nyomozók, például Poirot, bőrébe bújva, de én most nem erre gondolok. Ez távol áll egy magánnyomozó való életbeli tevékenységétől. Ezt úgy képzelem el, mint egy Open Word játékot, ahol van egy magánnyomozó irodánk, amit mi vezetünk, először egyedül, majd később többedmagunkkal. A feladatunk pedig az lenne, hogy a beérkező megbízásokat teljesítsük. Persze ahhoz, hogy megértsük, pontosan mire gondolok, nem árt, ha tudjuk mit is csinál a valóságban egy detektív, hiszen a megoldandó feladatok is valóság alapúak lennének.

Sokszor például azzal keresik fel az ilyen szakértőket, hogy bizonyítékot gyűjtsenek. Sokszor előfordul ugyanis, hogy egy eljárás során valami kimarad, vagy olyan kis ügyről van szó, hogy nem lesz belőle külön nyomozás. Ilyenkor jól jön egy magánnyomozó segítsége. Az egyik legjellegzetesebb ilyen eset a hűtlenségénél fordul elő. Ilyenkor ugyanis nem mindig van egyértelmű bizonyíték, így a válópernél akadhatnak gondok az osztozást illetően. Egy detektív azonban könnyen találhat olyan bizonyítékot, ami már megállja a helyét jogilag is. Mi lenne ebbe a kihívás egy játékos számára? Képzeljük csak el milyen nehéz észrevétlenül figyelni és követni egy embert napokig vagy akár hetekig, mire valami értelmeset információhoz jutunk. Ehhez nem is elég egy ember, több kollégát is be kell vonni, rengeteg erőforrással. A sok ember tevékenységét a megfelelő mértékben összehangolni nem könnyű feladat egy játékban sem, nem még a való életben. Én minden esetre kíváncsi lennék arra, hogy meg tudnám-e oldani a feladatot. Sajnos a való életben ezt nem nagyon tudom kipróbálni, lévén, hogy rendkívül drága egy ilyen küldetés, hiszen, mint én is említettem sok embert igényel, sok erőforrás kell hozzá és sok idő is. Ha már itt tartunk pont ezért az ebből készült játék gazdasági kihívásokat is tartogatna, hiszen természetesen mi határozhatnánk meg, hogy mennyit kérünk egy –egy munkáért. Természetesen lenne benne konkurencia, így fontos lenne az is, hogy a díjaink összhangban legyenek a többi magánnyomozó iroda árakkal.

Ráadásul meglepően sok mindennel foglalkoznak az ilyen cégek így a feladatok változatosságában sem lenne hiány. A cégek anyagi helyzete után való kémkedéstől kezdve, egy-egy vállalat dolgozóinak a megbízhatóságának az ellenőrzéséig lenne minden. Erre mondja valaki, hogy nem lenne egy izgalmas és sikeres játék.

Hozzászólás nem lehetséges.